Mentorji

facebooktwitternetlogmyspace

Andrej Hajdinjak

Andrej Hajdinjak je sodeloval v več kot 100 dramskih, plesnih, baletnih in opernih predstavah ter na različnih koncertih in komercialnih prireditvah doma in v tujini. Sodeloval je z nekaj najvidnejšimi gledališkimi in opernimi režiserji ter drugimi umetniki (npr. Renske nimfe, Julie – režija Manfred Schweigkofler, Tosca – režija G. H. Seebach, Lakmé – režija Plamen Kartaloff, Arhitektura tišine, Radio in Julija – režija in koreografija Edward Clug, Carmen – režija Charles Roubaud, Don Kihot – režija Thomas Schulte-Michels), ter proslave Dneva republike, podelitve Prešernovih nagrad idr. Sodeluje z nekaj najpomembnejšimi slovenskimi in tujimi kulturnimi ustanovami. Za svoje delo je leta 2004 prejel najvišje slovensko gledališko nagrado, 39. Borštnokovo nagrado za oblikovanje luči v predstavi Iskanje izgubljenega časa (režija: Dušan Jovanović).

Jaka+%C5%A0imenc

Jaka Šimenc

Jaka Šimenc je svetlobni oblikovalec. Je dolgoletni sodelavec Zavoda EN-KNAP, tako v vlogi oblikovalca luči kot tudi tehničnega direktorja. Na področju plesa in gledališča je sodeloval z različnimi koreografi in režiserji: Iztokom Kovačem, Majo Delak, Andrejo Rauch, Malo Kline, Magdaleno Reiter, Sanjo Neškovič Peršin, Natašo Tovirac, Barbaro Novakovič, Ivanom Taljančićem, Dušanom Jovanovičem, Sebastjanom Horvatom, Matjažem Bergerjem, Rokom Vevarjem in Simono Semenič. Poleg tega je kot oblikovalec luči sodeloval pri različnih razstavah, festivalih, koncertih in instalacijah.

Luka+Curk

Luka Curk

Luka Curk je vodja odra v Centru kulture Španski borci. Kot oblikovalec luči in tehnik v teatru sodeluje z različnimi režiserji in koreografi: Matjažem Pograjcem, Iztokom Kovačem, Borutom Bučinelom, Malo Kline, Milanom Tomašikom in drugimi. Zunaj teatra se ukvarja tudi z oblikovanjem zvoka. Sodeloval na različnih turnejah po Angliji, Nemčiji, Avstriji in Franciji. Kot odrski tonski tehnik je sodeloval na večjih mednarodnih festivalih in prireditvah, kot je Evrovizija 2008. Znanje pridobiva iz delovnih izkušenj ter udeležbe na strokovnih predavanjih in šolah: North Karelia College, Outokumpu. Kot predavatelj je svoje znanje delil na že prej omenjeni šoli na Finskem, v Mariboru na Drugajanju in v Ljubljani na Kratkih rezih.

Luka+Umek

Luka Umek

Luka Umek je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje iz celostne vizualne podobe kratkih igranih filmov AGRFT, trenutno na isti šoli opravlja še magistrski študij. V letu 2006 je (v soavtorstvu z A. Sedmakom, R. Sreberničem in A. Felicijanom) prejel nagrado Golden Bra festivala Magdalena za najboljši Animacijski/Promocijski film . Njegova dela so bila vidna v galerijah v Ljubljani, Celju, Istanbulu, bienalu v Benetkah in na Ars Electronici v Linzu. Izdelal je projekcije za več gledaliških in plesnih predstav (npr. To ti je Lajf, Kabaret, Praznovanje, Lep dan za umret, Šumi, Dolly my body, Sci Fi, …), okoli dvajset filmskih špic, začetne špice za različne TV-oddaje, animirane grafike za državno proslavo Dan samostojnosti in enotnosti 2009 in 2010 (skupaj z nejaaka). Več na www.lukaumek.com.

Markus+Krohn

Markus Krohn

Markus Krohn je na filmski akademiji "Konrad Wolf" v Potsdamu Babelsberg študiral sound engineering, filmsko in glasbeno dramaturgijo ter oblikovanje zvoka. Živi v Potsdamu v Nemčiji in dela kot svobodni umetnik na različnih dogodkih in glasbenih projektih v Evropi, Ameriki, Israelu, itd. Leta 2004 je prejel študentsko nagrado Golden Bobby za posnetek zborovske glasbe "In The Woods" (comp. Tillman Ritter, DFOB, cond. B. Wefelmeyer), leta 2007 pa je na Slovenskem filmskem festivalu za film „Čaj“ (D: Hanna A.W. Slak), za najboljše oblikovanje zvoka, kjer je sodeloval kot oblikovalec zvoka in obdelovalec glasbe (vodja zvoka Hanna Preuss), ter številnih drugih filmskih projektih kot oblikovalec in snemalec zvoka. Obiščite spletno stran: www.mk-sounddesign.com.

Miran+Mohar

Miran Mohar

Likovni umetnik, grafični oblikovalec in scenograf, rojen v Novem mestu, 6.4.1958. Je član skupine Irwin (1983) ter soustanovitelj in član Neue Slowenische Kunst (1984), ki je 1991 preimenovana v NSK Država v času; 1983–86 soustanovitelj Gledališča sester Scipinon Nasice (soavtor in scenograf predstave Krst pod Triglavom, 1986) in 1984 soustanovitelj oblikovalske skupine Novi kolektvizem (soavtor Plakata za Dan mladosti, 1987). Kot član skupine Irwin, katere osnovni načeli sta kolektivno delo in retroavantgarda (eklektična raba podobja, ki jih ponuja tradicija likovne umetnosti in tradicija popularnih ter političnih podob), je soavtor serije slik Was ist Kunst, 1985–2007; Retroavantgarda, 1994; Ikone, 1995–2006; Retroprincip, 2003. Že v 80. je bila za projekte Irwin značilna obravnava razmerja med umetnostjo, politiko in ideologijo; od začetka 90ih let so razvili vrsto projektov, ki se osredotočajo na dialog med Vzhodom in Zahodom ter vprašanje vzhodnoevropske identitete in zgodovine umetnosti (Kapital, 1990; NSK ambasada Moskva, 1992; Transnacionala, 1996; East Art Map, 2000–06).

Vadim+Fishkin

Vadim Fishkin

Vadim Fishkin, rojen leta 1965 v Penzi, je diplomiral na moskovskem Inštitutu za arhitekturo (1986). V Moskvi je živel do leta 1996, zdaj pa živi v Ljubljani. Fiškinovo delo raziskuje odnos med znanostjo, osebno izkušnjo, željo in imaginacijo, med metafiziko in pragmatizmom, med umetnim in resničnim. Umetniku uspe razkriti pretanjene povezave in vzbuditi gledalčevo radovednost, vendar mu ne da dokončnega odgovora na vprašanje o pomenu. Glavno področje njegovega raziskovanja je znanost in njene študijske metode, saj uporablja tehnološke pripomočke, vendar z estetskim namenom. Mnoge Fiškinove instalacije, skulpture, fotografije in risbe – na temo geografije, časa, svetlobe, aeronavtike, meteorologije – zaznamuje njegov posebni smisel za humor.